Toplotne Črpalke

Toplotne Črpalke (Ogrevalne)

Vgrajujemo toplotne črpalke prizanega proizvajalca KRONOTERM (Zrak, Podtalnica-voda, Zemlja). Kateri vir izmed teh treh pa je najbolj ekonomično izkoriščati? Tistega kateri je na voljo in ima hkrati najvišjo povprečno temperaturo v ogrevalni sezoni. Edina omejitev pri izbiri vira je razpoložljivost vira pri vas.
Zrak kot vir ogrevanja pri toplotnih črpalkah zrak/voda je povsod in je tudi najpogostejša izbira. Podtalnica kot vir ogrevanja s toplotno črpalko WPG ni povsod na voljo ali pa ustrezne kakovosti. Je pa v primeru možnosti izkoriščanja tega vira najbolj učinkovita rešitev.
Tretja možnost pa je izkoriščanje toplote Zemlje preko geosonde ali vertikalnega kolektorja (v kolikor imate dovolj veliko površino okoli hiše).

Toplotne Črpalke (Sanitarne)

 Poleg ogrevanja objekta je segrevanje sanitarne vode drugi največji strošek v družinskem proračunu.  Danes je že postalo samoumevno, da je za segrevanje sanitarne vode najbolj ekonomična rešitev toplotna črpalka. Primerjava stroškov sanitarne vode, za povprečno slovensko družino z različnimi energenti gornjo trditev v vseh ozitih jasno potrjuje. Najcenejšemu načinu ogrevanja sanitarne vode se približujejo sončni kolektorji (SSE) in sicer, če so nameščeni na idealnem položaju. Vendar velja to samo do trenutka , ko primerjamo investiciji, investitcija c sončne kolektorje je običajno 2x večja, kot pa investicija v sanitarno toplotno črpalko.

6 RAZLOGOV ZAKAJ IZBRATI TOPLOTNO ČRPALKO ZA SEGREVANJE SANITARNE VODE?

Primer porabe za 4-člansko družino

50L vode/osebo na dan
Stroški segrevanja sanitarne vode za povprečno družino z različnimi ogrevalnimi sistemi (v EUR/leto); cene na dan: 1.3.2017