Slej ko prej se vsak kdo sooči s težavo ¨zamašenih odtokov¨ tako v kuhinji kot tudi v kopalnici. Velikokrat je to naša krivda, včasih pa se zgodi, da kljub previdnosti pride do teh neljubih dogodkov.
Mojster Florko vam bo v tem priročniku detajlno objasnil vse v zvezi s tem in vam ob upoštevanju nasvetov, navodil in priporočil prihranil marsikatero nevšečnost.

.Veliko dejavnikov je odvisno od tega ali se vam bodo mašile odtočne cevi, kako pogosto se bodo zamašile, na katerih delih itd…

Že sama inštalacija odtočnih cevi je zelo pomebna:
– Odtočne cevi morajo biti ustreznih dimenzij glede na namen in lokacijo uporabe.
– Imeti morajo zadosten naklon padca (ne premalo ne preveč)
– Sami robovi cevi morajo biti fino obdelani ob sami montaži. To pomeni, da ne smejo imeti grobih robov, kjer bi se lahko začela nabirati umazanija.
– Priporočljivo je ob napeljavi delati čim manj ovinkov, če je to le mogoče.
– Ob napeljavi je potrebno uporabljati čim manj 90° kolen in odcepov. Vsak izkušen inštalater bo vedel na katerih mestih se jim izogniti.
– Lahko pa so cevi še svinčene in se zaradi starosti le teh pojavljajo težave.

V zgoraj opisanih primerih, že lahko leži vzrok slabega pretoka in kasneje zamašitve odtočnih cevi, vred z drugimi dejavniki, ki jih bom kasneje opisal.
Kadar se odtočne cevi preveč pogosto mašijo, tudi ko jih očistimo profesionalni izvajalci, potem je v takih primerih, najbolje za samo stranko, da se izvede ponovna in pravilna napeljava odtočnega sistema. To je na dolgi rok najcenejša in najboljša rešitev.

Mojster Florko bo poskrbel za novo, kakovostno in pravilno napeljavo, kjer ob upoštevanju navodil, ki vam jih bom dal v nadaljevanju tega priročnika, ne bo prihajalao do težav z zamašenimi odtočnimi cevmi. Gremo v akcijo!

1.KUHINJA
Kuhinjski odtoki se pogosto zamašijo z manjšimi ostanki hrane, ki ob pomivanju posode zdrsnejo v naše sifone ali naprej v odtočne cevi.
Odtočne cevi se zelo dobro razumejo tudi z maščobo in usedlino kave (zoc), ki jima trajno odstopijo gostovanje na svojem dnu in stenah. Vse to troje skupaj pa je super trdovratna kombinacija za nastanek čepa v odtočni cevi.

No malo za šalo malo za res.


>>Maščoba je tista, ki jo najtežje kontroliramo<<
Ko pomivamo posodo s toplo vodo, se maščoba stopi in preide v tekoče stanje in takrat zdrsne v naše odtoke. Maščoba se nato ohladi, strdi na dnu in stenah naših odtočnih cevi. Tako se kopiči in s časoma pride do slabega pretoka in kasneje do zamašenih odtočnih cevi.
Veliko maščobe, delcev hrane pa preide v odtoke tudi preko pomivalnega stroja.


KAJ VAM MOJSTER FLORKO SVETUJE V KUHINJI:
– V vaša pomivalna korita nastavite zaščitno mrežico za pomivalno korito, ta bo poskrbela za ulov večjih delcev hrane, ki jih nato odvržete v koš za biološke odpadke.

– Kavo in usedlino kave, po domače ˝zoc˝, vsakič odvržemo v WC školjko in je NE odvržemo v pomivalno korito.
– Večje količine maščob (v trdnem ali tekočem stanju) zavržemo v WC školjko, saj je razlog odstranitev le teh v pomivalnem koritu, v velikih primerih kasneje zamašen odtok.

– Ob čiščenju posode na kateri je veliko maščobe ali pa če po nesreči zavržete v pomivalno korito večji del maščobe, potem vam svetujem, da odprete vročo vodo in jo pustite teči kakšno minuto, saj s tem poskrbite, da to maščobo odnese naprej v kanalizacijo (to deluje, če naredite takoj! Ko je maščoba že strjena v odtočnih ceveh, vroča voda nima več učinka).
– Iz posode ki jo vstavimo v pomivalni stroj, poskušamo odstraniti čim večjo količino vseh večjih delcev hrane.
– Redno vsaj enkrat tedensko poskrbite za učinovito spiranje sifona in odtočnih cevi. Kako? To vam bom razložil v nadaljevanju.

2. KOPALNICA
Kopalniški odtoki pa se najpogosteje zamašijo z našimi lasmi, ki v umivalniku in tuš kadi ali kadi zdrsnejo v naše odtoke.
Tukaj pa so še sramne dlake ob depiliranju, umazanija, ki jo spiramo iz sebe v umivalniku in pod tušem ali v kadi. Človeška odpadna koža, dlaka naših hišnih ljubljenčkov, ki jih kopamo. Vsemu temu pa piko na i doda milo, ki se v kombinaciji s prej naštetimi stvarmi, spremeni v čep, ki zamaši vaš sifon ali odtočne cevi. Prav tako pa čepe ustvarja tudi pralni prašek iz naših pralnih strojev,


KAJ VAM MOJSTER FLORKO SVETUJE V KOPALNICI:
– Ob česanju las, striženju, britju brade z električnim brivnikom ipd… ko to počnemo ob umivalniku, damo čez odtočno mrežico kos wc papirja in ga namočimo z vodo, da lepo zatesni okoli mrežice. Ko pa končate z opravilom pa enostavno, vse kar pade v umivalnik z wc papirjem vred zavržete v wc školjko.

– Če imate v kadi ali tuš kadi sifon, ki ima mrežico (starejše kadi in tuš kadi), nikakor in pod nobenimi pogoji ne odvijačite vijaka na sredini, da bi odstranili mrežico in poskušali očistiti sifon. Ker ko boste to naredili, se vam bo sifon snel in ga ne bo več mogoče privijačiti nazaj. Voda pa vam bo zamakala povsod pod tuš kadjo ali kadjo.

– Če imate v kadi ali tuš kadi sifon, ki ima pokrov (novejše kadi in tuš kadi), ta pokrov LAHKO odstranite in iz sifona očistite, kar se je v njem nabralo.

– Če se vam zamaši odtočna cev pri kadi ali tuš kadi, poizkusite, pognati čep naprej v kanalizacijo, s tem trikom:
a) Odvijte tuš ročko, iz gibljive cevi za tuš (pozorni bodite na tesnilo, da ga ne izgubite).
b) Ko ste to naredili, položite cev, kjer je bila privita tuš ročka, na odtok v kadi ali tuš kadi, to naredite če imate tuš kad ali kad z mrežico (NIKOLI NE ODVIJAJTE VIJAKA NA MREŽICI!!!). Če pa imate tuš kad ali kad, ki ima na odtoku pokrov, ta pokrov odstranite, odstranite tudi lovilce umazanije in v sifon kar se da globo potisnite gibljivo cev.
c) Nato vzemite krpo in kar se da na trdo zatesnite ta odtok oz. vse okoli gibljive cevi. d) V kolikor imate talni sifon, odstranite tudi pokrov talnega sifona in v talni sifon zatlačite kar se da na tesno krpe (priporočljivo je, da vam kdo od domačih priskoči na pomoč in močno tišči krpe v talni sifon).
e) Ko ste vse to naredili, spustite vročo vodo na armaturi za tuš, da steče po gibljivi cevi, ki ste jo usmerili v odtok tuš kadi ali kadi.
f) Ta pritisk, ki ga ustvarite s tem, v velikih primerih odnese čep naprej v kanalizacijo. g) V kolikor vam ne uspe v prvem poizkusu, poizkusite to večkrat zaporedoma, lahko se zgodi, da boste imeli tudi kakšno lužo v kopalnici, ampak nič za to.
h) Če pa kljub nekajkratnim poizkusom to ne bo delovalo, takrat pa pokličite nas in vam bomo s profesionalnimi stroji prebili ta trdovraten čep.
– V kolikor imate kad ali tuš kad, ki ima na odtoku kovinsko mrežico (starejše kadi in tuš kadi), lahko preventivno na ta odtok položite zaščitno mrežico, ki bo ulovila nekaj las in večjih delcev umazanije.

– V wc školjko NIKOLI ne mečite večjih ostankov hrane (kosti, olupke, ogrizke itd…), ženskih vložkov, tamponov, otroških plenic, krp, nitk za čiščenje zob, plastičnih embalaž, vlažilnih robčkov, papirnatih kuhinjskih brisačk….
Vlažilni robčki in trde papirnate kuhinjske brisačke, niso primerne za v wc školjko, saj ne razpadejo ob splakovanju vode, med tem ko wc papir razpade v trenutku ko izpustite vodo v wc školjko. Na embalažah vlažilnih robčkov velikokrat piše, da so razgradljivi, kar pa še ne pomeni, da razpadejo v trenutku, tako kot razpade wc papir. Po naših izkušnjah je veliko zamašitev glavnih odtočnih cevi prav zaradi vlažilnih robčkov, saj se ujamejo na stene cevi, ostre robove, kolena itd….

3. PREVENTIVA

KAJ MOJSTER FLORKO SVETUJE ZA PREVENTIVO!!!
– 1x tedensko pripravimo čistilo iz naravnih sestavin, ki jih imamo doma. Potrebujemo ogljikovo kislino, ki jo najdemo v pecilnem prašku, natronu ali sodi bikarboni, kis in vrelo vodo.
Kemično sestavo ločimo na dve vrsti. Kislinski izdelki in alkalije. Kislinski izdelki so za kopalnice, saj kislinski reagenti lahko raztopijo lase, mila….
Reagenti za odstranjevanje alkalnih kontaminantov oz. alkalije pa so za maščobe (kuhinja).

Priprava za kopalnico: V pol kozarca kisa dodamo nekaj žlic sode bikarbone, premešamo in zlijemo v odtok. Po nekaj minutah delovanja pa v odtok vlijemo veliko posodo vrele vode, ki smo jo pred tem zavreli na štedilniku. V kolikor nimamo možnosti, segretja večje količine vode do vrelišča, potem zamašimo odtok na umivalniku in izpustimo vročo vodo iz armature, počakamo da se umivalnik napolni do vrha in izpustimo vodo v odtok. To ponovimo vsaj dvakrat.

Priprava za kuhinjo: Pomivalno korito zamašimo z zamaškom, na štedilniku zavremo vodo v največji posodi, ki jo imamo, to vodo vlijemo v pomivalno korito in dodamo nekaj žlic sode bikarbone in dobro premešamo. Ko je dobro premešano, izpustimo v odtok. Če zopet ni možnosti segretja vode do vrelišča, nalijemo v pomivalno korito do vrha vročo vodo iz armature, dodamo nekaj žlic sode bikarbone, dobro premešamo in izpustimo v odtok. Vse to ponovimo vsaj dvakrat.

1x letno priporočam tudi čiščenje vseh odtokov z visokotlačnim čistilnikom za čiščenje odtočnih cevi (v vaše odtočne cevi dodamo tudi poseben gel, ki uniči bakterije).
Z vsem tem se izognemo prej opisanim težavam. Poleg tega pa prečistimo cevi, z gelom pa odstranimo škodljive bakterije in druge organizme, ki se nabirajo na stenah cevi in s tem v velikih primerih preprečimo neprijetne vonjave v omrežju.

4. KUPLJENA ČISTILA

ČIŠČENJE ODTOKOV S KEMIKALIJAMI, KI JIH KUPIMO V TRGOVINAH.
– Veliko ljudi se odloča za nakup čistil za odtoke kot so Mr. Muscolo in podobno. Pri nakupu in uporabi le teh pa je potrebno vedeti nekaj stvari.

– Vsa čistila niso primerna za vsak zamašen odtok ali sifon. Kaj to pomeni?

– Ko kupujete sredstvo za zamašene odtoke, morate najprej preveriti ali sredstvo vsebuje kislinske reagente ali pa je sredstvo za odstranjevanje alkalnih kontaminantov. To pomeni, da v kolikor bi uporabili v kopalnici sredstvo, ki ne vsebuje kislinskih reagentov, ne bi z njim naredili praktično nič. Za kopalnice potrebujemo čistila, ki bazirajo na kislini.

– Pozorni moramo biti tudi na to, kakšno sredstvo kupujemo ali je sploh primerno za naše odtočne cevi.
Vedeti moramo ali imamo PVC odtočne cevi ali imamo svinčene odtočne cevi. Saj so nekatera sredstva zelo agresivna na določene materiale. Lahko se zgodi, da je sredstvo, ki ste ga kupili agresivno na kovine, s tem tudi na svinec. V kolikor se to zgodi, je velika možnost, da vam bo namesto čepa v cevi, čistilo razžrlo cev.

– Če je čistilo agresivno na kovine ali marmor, morate paziti tudi, da ga ne zlijete v sam umivalnik, saj vam bo čistilo uničilo umivalnik ali pomivalno korito. Lahko vam uniči tudi sam sifon v kolikor je kromiran in iz medenine.

– Ta čistila so ućinkovita če jih uporabite takrat ko odtočne cevi še niso popolnoma zamašene. Ko so cevi enkrat zamašene, v 95% ta čistila nimajo učinka oz. učinkujejo negativno na cevi, sifone, tesnila….saj razžirajo vse okoli sebe.

– Pri uporabi teh čistil bodite zelo previdni, saj so nevarna in strupena. Če jih dobite na kožo ali v oči, takoj sperite z vodo. V kolikor ta čistila zaužijete, obiščite takoj zdravnika in mu pokažite embalažo.

– Sam osebno vam ne bi priporočal teh čistil, ker je preveč nekih faktorjev, ki bi šli z uporabo le teh, narobe oz. bi bila sama uporaba lahko neučinkovita.
Če pa se vseeno odločite za nakup in uporabo, pa bodite pozorni na zgoraj opisano in priporočam vam nakup gela ali čistila v prahu, saj sta ti dve obliki veliko bolj učinkoviti od tekočega čistila.

– In še enkrat bodite pozorni na sestavo in sama navodila!

V PRIMERU KAKRŠNIH KOLI TEŽAV SEM VAM NA VOLJO!