spleta poiščete tudi prej omenjene grelnike vode. Zdi se vam super, našli ste ga, celo cenejšega kot pa je bil vaš prejšnji, zraven pa se potem mogoče odločite tudi, da boste zamenjali še armaturo…

Povem vam, da so ponavadi ti nakupi en velik polom (če ne veste kaj kupujete). Zakaj? Ker stranke kupijo vse napačno.

In kako se izogniti tem neljubim dogodkom? Z znanjem oz. poznavanjem. Najboljša stvar je, da se zanesete nase in svoje vedenje.

Podpultni in nadpultni električni grelnik vode pa se ločita še na netlačni (odprt) in tlačni (zaprt).

Nanj montiramo armaturo s tremi cevkami (netlačna armatura). Pri odprtih električnih grelnikih vode se ne montira varnostnega ventila, saj to vlogo prevzame netlačna armatura, ki je narejena tako, da pušča previsok tlak. Zato je normalno, da iz nizkotlačne armature priteče nekaj kapljic vode.

Ljudje pogosto mislijo, da z armaturo nekaj ni vredu, vendar je kapljanje normalno. Težava nastane takrat ko takšna armatura ne kaplja, saj to pomeni, da ne prepušča previsokega tlaka oz. da bojler ne greje.

Če želite imeti v vsakem trenutku na voljo manjšo količino tople vode v kuhinji, potem so ti grelniki najprimernejši. Voda se ogreva na mestu, kjer jo potrebujete, zato so dovodne cevi kratke, toplotne izgube pa manjše.

POMEMBNO: V nobenem primeru se ne sme na ta električni grelnik vode montirati armaturo z dvema cevkama. Če to storite vam bo razneslo električni grelnik vode. Izključno montirate samo armaturo s tremi cevkami.

Tlačni bojler je univerzalni bojler, ker se lahko uporabi kot tlačni in kot netlačni. Če ga uporabimo kot tlačnega pomeni, da namontiramo armaturo z dvema cevkama (tlačna armatura), obvezno pa moramo vgraditi varnostni ventil.

Če pa ga uporabimo kot netlačnega, pa namontiramo armaturo s tremi cevkami, to je prezračevalna vodna armatura (netlačna armatura).

Tlačni bojlerji pa se priporočajo takrat, kadar s toplo vodo želite oskrbovati, vsaj dve odjemni mesti.

P.S. Kot slikovni prikaz sem uporabil slike električnih grelnikov vode Gorenje, saj se pri nas kupujejo najpogosteje.